مفتول گالوانیزه

مفتول گالوانیزه همان مفتول سیاه است که با فلز روی پوشیده شده است. به این روش، گالوانیزه شدن گفته می­شود. عملیات گالوانیزه شدن  به دو صورت گرم و سرد انجام می­شود. در ادامه به توضیح چگونگی تولید مفتول گالوانیزه بااین دو روش می‌پردازیم، با ما همراه باشید.

تولید مفتول گالوانیزه به روش گرم

 تولید سیم مفتول گالوانیزه به روش گرم شامل دو مرحله گالوانیزه شدن و کشش می‌باشد. مرحله گالوانیزه شدن شامل عملیات: آماده سازی سطحی، گالوانیزه گرم و کنترل کیفی می‌باشد. با ما همراه باشید تا با مراحل گالوانیزه شدن به روش گرم آشنا شوید.

۱- آماده سازی سطحی :

یکی از بخش‌های مهم گالوانیزه شدن، آماده کردن سطح محصول یا فلز می‌باشد. چنانچه سطح فلز تمیزکاری نشود واکنش‌های ضروری بین سطح فولاد و روی (Zn) انجام نمی‌شود و در نتیجه پوشش ما مرغوب نخواهد بود. آماده سازی سطحی خود شامل سه مرحله : چربی گیری، اسیدشویی و فلاکس زنی می‌با‌شد.

الف) چربی گیری :

چربی گیری از مهمترین مراحل آماده سازی سطحی گالوانیزه است. در این مرحله  قطعه فولادی را به داخل حمامی شامل محلول قلیایی داغ در دمای ۷۰ تا ۹0 درجه سانتی‌گراد، وارد کرده و غوطه ور می‌کنند. در مرحله چربی گیری، ذرات خاک، اثر رنگ، چربی، روغن، و بقیه آلودگی‌های ارگانیک از سطح فلز پاک می‌شوند. سپس فلز را بین ۵ تا ۱۵ دقیقه درون وان غوطه ور می‌کنند. هم زدن محصول به آرامی تاثیر خیلی خوبی در چربی گیری خواهد داشت.

ب) اسیدشویی :

مرحله دوم آماده سازی سطح،  اسید شویی می‌باشد. در این مرحله  قطعه را در محلول  اسید هیدروکلریک و با  دمای محیط غوطه ور می‌کنند تا به این ترتیب، زنگ زدگی و پوسته‌های اکسید آهن  را از سطح فولاد پاک کنند. میزان  اسیدی که مورد استفاده قرار می‌گیرد به مقدار و درجه آلودگی‌های اکسیدی بستگی دارد. بعد از انجام مرحله اسید شویی قطعه را در حمام آب شست و شو می‌دهند.

پ) فلاکس زنی :

در مرحله فلاکس زنی قطعه را در یک محلول شامل کلرید آمونیوم-کلرید روی با نسبت وزنی مناسب غوطه ور می‌کنند و طی این مرحله همه  اکسیدهای باقی مانده ازآن جدا می‌شوند و پوشش نازکی بر روی سطح، شکل می‌گیرد که باعث جلوگیری از اکسید شدن مجدد فولاد قبل از گالوانیزه می‌شود و زمینه واکنش دهی آهن و مذاب فلز روی در زمان گالوانیزه را به وجود می‌آورد بعد از انجام این مرحله فلز در دمای ۸۰ درجه سانتی گراد سرد می‌شود.

۲- گالوانیزه گرم :

بعد از آماده سازی فلز، قطعه را درون وان گالوانیزه غوطه ور می‌کنند، دمای این وان معمولا ۴۵۰ درجه سانتی‌گراد می‌باشد. این دما باعث می‌شود که روی سیالیت بالایی بگیرد به همین دلیل چسبندگی بهتری با فولاد ایجاد می‌کند. بعد از پایان کار گالوانیزه، محصول را از وان خارج کرده و با شره گیری، روی اضافه را از آن خارج می‌کنند.

۳- کنترل کیفی :

زمانی که  قطعه مورد نظرسرد شد، اگر مقداری روی بصورت جامد بر سطح قطعه باقی مانده باشد به صورت سوهان کاری دستی یا سنباده زنی برقی آن‌ را جدا می‌کنند. بخش‌هایی که  گالوانیزه نشده و یا ایراد دیگری دارند طبق استاندارد ASTM A780 اصلاح  می‌شوند و اگر اصلاحات لازم زیاد باشند این قطعه مجدد گالوانیزه می‌شود.

تولید مفتول گالوانیزه به روش سرد 

"گالوانیزه سرد"به روش گالوانیزه الکتریکی یا پوشش دهی به وسیله  الکترولیز گفته می‌شود. در این روش، ابتدا مفتول سیاه را تمیزکاری و اکسید زدایی کرده، سپس آن را با نمک روی در داخل یک محلول آبی یا اسیدی که به آن الکترولیت گفته می‌شود قرار می‌دهند. آنگاه طی یک فرآیند الکترولیز، لایه فلز روی مفتول قرارگرفته و به وسیله جریان الکتریکی روی سطح فولاد یا مفتول را می‌پوشانند. آبکاری  به روش الکترولیت با استفاده از جریان برق انجام می‌شود. لایه فلزی که در این روش روی مفتول پوشانده می‌شود در مقایسه با روش گالوانیزه گرم بسیار نازکتر و ضخامت کمتری دارد و در نتیجه مفتول گالوانیزه سرد، مقاومت کمتری نسبت به مفتول گالوانیزه گرم دارد.

گالوانیزه کردن به روش های دیگری نیز انجام می‌شود که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گالوانیزه کردن به روش پوشش دهی مکانیکی 

پوشش دهی مکانیکی برای قطعات ریز ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌متری که وزن آن‌ها کمتر از ۰٫۵ کیلوگرم می‌باشد مناسب است در این مرحله جهت پوشش دهی قطعات، آن‌ها را در ترکیب شیمیایی از پودر روی و ذرات شیشه غوطه ور می‌کنند. پس از آماده سازی قطعات، آن‌ها را با استفاده از مس اسپری می‌کنند. سپس درون یك بشكه که با ترکیب شیمیایی گفته شده پر شده است جایگذاری كرده و بشکه را زیر و رو می‌كنند تا ذرات روی کاملا بر سطح قطعه بنشینند.

اسپری نمودن روی متالیزینگ 

در این روش پودر روی را درون تفنگ ریخته و حرارت می‌دهند تا مذاب شود و سپس مذاب حاصل را از طریق کمپرس هوا و یا گازهای حاصل از احتراق با سرعت بالا و مناسب، روی قطعات می‌پاشند.

رنگ کردن با روی  

در روش رنگ کردن با روی، ابتدا سطح ورق به وسیله سنگ ساینده سایش داده می‌شود و سپس یک لایه رنگ روی را با فرچه رنگ و یا از طریق کمپرسور رنگ، روی سطح ورق قرار می‌دهند.

تفاوت گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد

1-پوشش گالوانیزه سرد خیلی نازکتر از پوشش گالوانیزه گرم می‌باشد. در گالوانیزه سرد ضخامت پوشش روی حدود 10-15 میکرون و در گالوانیزه گرم 50-80 میکرون و حتی بالاتر هم می‌تواند باشد.

2- در روش گالوانیزه گرم در محل اتصال آهن و روی ترکیب شیمیایی خاصی ایجاد می‌شود که حتی درصورت خراشیدگی از زنگ زدگی محافظت می‌کند. به اصطلاح عامیانه فلز روی به درون آهن نفوذ می‌کند.

3- عمر مفید خاصیت ضد زنگی در گالوانیزه گرم چندین برابر گالوانیزه سرد میباشد.

4- نوع کاربری مفتول گالوانیزه سرد با مفتول گالوانیزه گرم متفاوت است.

 

انواع مفتول گالوانیزه از نظر نرمی :

مفتول گالوانیزه در واقع همان مفتول سیاه است که در طی یک فرایند گالوانیزاسیون سطح رویه آن از فلز روی پوشیده می شود. در واقع میزان نرمی و سختی آن بستگی به مفتول سیاهی دارد که از آن استفاده شده است. فی الواقع مفتول گالوانیزه از دو نوع مفتول سیاه ساخته می‌شود .

1- مفتول سیاه با کربن بالا ( سخت )

2- مفتول سیاه با کربن پایین ( نرم )

مفتول گالوانیزه با کربن بالا دارای قدرت زیادی است که می‌تواند اجسام سنگین را بدون آسیب دیدگی بارگیری کند ضمن اینکه دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی است و عمر طولانی دارد. مفتول گالوانیزه کم کربن نیز نرم بوده و برای اموری که نیاز به خم شدن و پیچیده شدن دارند پاسخگو هستند .

خصوصیات مفتول گالوانیزه :

  • ظرفیت تحمل بالا برای حمل اجسام سنگین
  • مقاومت عالی در برابر خوردگی ، زنگ زدگی ، محیط های اسیدی و قلیایی
  • انعطاف پذیری و نرمی بالا
  • استحکام کششی بالا
  • سطح صاف و صیغلی
  • تنوع در انواع و اندازه های مختلف
  • سازگار با محیط زیست
  • طول عمر بالا
  • شکل پذیری بالا
  • مقرون به صرفه و در دسترس
  • تحمل دمای بسیار بالا (دمای بیشتر از 600 درجه­ی سانتی‌گراد) به علت نقطه‌­ی ذوب بالای فلز روی

کاربرد مفتول گالوانیزه (مفتول سیاه آنیل شده)

نام تجاری مفتول گالوانیزه مفتول پخته شده یا مفتول سیاه آنیل شده می‌باشد. مفتول گالوانیزه در اندازه‌های متفاوتی وجود دارد، مفتول گالوانیزه در محدوده ­ی 0.5 تا 2.8 میلیمتر ساخته شده و در ساختمان سازی، بسته بندی، قالب بندی، کشاورزی، مرغداری، فنس کشی، اسکوپ بندی، رابیتس بندی، گلخانه، آرماتوربندی و… استفاده می­شود. در آرماتور بندی، از مفتول گالوانیزه جهت گره زدن میله‌های آرماتور به هم استفاده می‌شود.

علاوه بر موارد گفته شده در بالا از مفتول گالوانیزه در زمینه‌های زیر نیز استفاده می‌شود:

  • تولید انواع توری‌های حصیری، مرغی، پرسی، میخ، پرچ، سیم خاردار، پانل، مش، الکترود
  • بسته بندی عدل پنبه
  • ساخت اقلام و وسایل تزئینی خانگی(لوستر و آباژور)
  • ساخت قفس پرندگان

تفاوت مفتول گالوانیزه با مفتول سخت صنعتی

مفتول گالوانیزه یا مفتول پخته شده ویژگی‌های شیمیایی خود را حفظ کرده ولی خواص فیزیکی مفتول گالوانیزه قابل تغییر و همچنین انعطاف پذیر است و می‌تواند تغییر شکل دهد. در حالی که مفتول سخت صنعتی، سخت و غیر قابل انعطاف است، به همین علت آن را مفتول سخت نام گذاری کرده اند.

نحوه خرید مفتول گالوانیزه با کیفیت

شرکت زرین نورد به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و شناخته شده ترین نام‌ها در صنایع نورد و فولاد در جنوب استان اصفهان، مفتول گالوانیزه با کیفیت را به عنوان یکی از محصولات خود تولید کرده و به فروش می‌رساند. مفتول‌های گالوانیزه شرکت زرین نورد در سایزهای مختلفی تولید می‌شود و از نظر تنوع محصولی محدودیتی برای مشتریان ما وجود ندارد! برای کسب اطلاعات بیشتر درباره چگونگی خرید مفتول گالوانیزه با قسمت فروش شرکت زرین نورد تماس حاصل نمایید.  

admin

Copy Right 2020 - 2025 Designed by MoeinnetWare